René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

Hoe Miami (langzaam) in zee verdwijnt (3)

Miami heeft te maken met uiteenlopende, nauwelijks tembare waterproblemen. Deze Amerikaanse Riviera heeft de laagste zeekering van de Westerse wereld, is gebouwd op poreus waterdoorlatend kalksteen en ligt op de vijf maanden durende orkaanroute. Dat heeft bestuurders en bedrijven er niet van weerhouden om de stad te laten groeien en zuiveringen en kerncentrales op kwetsbare plekken te bouwen. Hoe voorkomen de deskundigen en de bestuurders dat Miami het nieuwe Atlantis wordt?

Harold Wanless is 75 en professor in de geologie aan Miami. Zijn boodschap is duidelijk: Miami heeft nauwelijks toekomst. De zeespiegelstijging is onvermijdelijk en gaat sneller dan gedacht. Harold zelf heeft meerdere keren op Groenland onderzoek hierna verricht en weet onmiskenbaar waarover hij. De beste, meest structurele oplossing is dat de bevolking verhuist naar hoger gelegen gebieden.

In Miami staat Wanless bekend als Doctor Doom. ‘Vroeger schreeuwde het publiek door mijn presentatie heen, maar dat doen ze sinds enkele jaren niet meer.’ Wanless, type grumpy old man, werd een nationale bekendheid toen hij in Rolling Stone Magazine helder en beknopt de mission impossible-opdracht voor Miami uiteenzette.

 

  







Deskundige Harold Wanless

De hoogste bestuurder in Florida is de gouverneur van de staat. Zijn naam in Rick Scott. Deze 65-jarige miljardair gelooft niet in klimaatsverandering: ‘we can’t control the weather.’ Naast een prominent lid van de Boston Tea Party is Scott bijzonder gelovig. Zo ontkende een van Scotts rechterhanden zeespiegelrijzing: ‘God heeft de Aarde een eerste keer vernietigd met water en Hij beloofde dat hij het niet nog een keer zou doen. Jullie bangmakers moeten terug naar huis gaan en de Bijbel lezen. Het staat allemaal in Genesis.’

De struisvogelhouding van de staat leidt nauwelijks tot een aanpak of strategie voor de waterproblemen. Gouverneur Scott onderhoudt bovendien nauwe banden met het grootste elektriciteitsbedrijf van Florida. Zo wil hij twee extra kerncentrales bouwen, naast de bestaande op het kwetsbare Turkey Point en is hij voorstander van een nieuwe gasleiding om nieuwe gascentrales voor het elektriciteitsbedrijf te kunnen stoken. Scott is miljardair, groot geworden in private equity. Zijn bedrijf wordt tijdens zijn gouverneurschap gerund door een vriend. Het bedrijf heeft aandelen gekocht in het aanneembedrijf die de gasleiding gaat aanleggen. Deze onthullingen in de Miam Herald maakten weinig uit voor de kiezers: Scott werd enkele jaren geleden– zij het nipt- herkozen als gouverneur.

  






Decision maker gouverneur Rick Scott

Koerst Miami en omgeving af op een huge accident waiting to happen? Of zijn er nog beïnvloeders en besluitvormers met gezond verstand? In het slotdeel lees je meer over de laatste hoop voor de bewoners van Miami-Dade county. 

Lees hier het slot van 'Hoe Miami (langzaam) in zee verdwijnt'