René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

Hoe Miami (langzaam) in zee verdwijnt (4, slot)

In de vorige delen zagen we hoe Miami te maken heeft met uiteenlopende, nauwelijks tembare waterproblemen, die door de bestuurders nauwelijks worden aangepakt. De Amerikaanse deskundige wordt afgeschilderd als doctor Doom, maar gelukkig is er nog gezond verstand, onder meer vanuit Nederland.

Wie Miami meerdere keren per jaar aandoet is Piet Dircke van Arcadis. Het bedrijf heeft waterprojecten in onder meer New Orleans, New York, San Francisco en Galveston (Texas) gedaan. Arcadis kun je overigens nauwelijks Dutch meer noemen. Tien procent van het personeel werkt in Nederland en doordat het in 2009 een Amerikaanse waterspecialist heeft overgenomen, blijft het groeien in Amerika. Maar nog niet in Miami.

Dircke (59) doet vooral aan bewustwording, zonder daarbij te verzanden in doemscenario’s. Voor de gemiddelde Amerikaan is en blijft de wereld immers maakbaar. Maakbaarheid kent wel zijn prijs. Ja, de dijk in duin-uitwerking in Scheveningen en Katwijk mag ook in Miami op veel bijval rekenen, maar wordt als onbetaalbaar beschouwd. Bovendien is een groot deel van de kust particulier bezit en is het nog steeds onmogelijk gebleken om van elke huiseigenaar toestemming te krijgen voor dijkverhoging. En intussen heeft gouverneur Scott het mes gezet in de jaarlijkse zandsuppleties van vooralsnog honderd miljoen dollar per jaar.
 








Piet Dircke van Arcadis

Centraal in het middenveld tussen cynische wetenschappers en ontkennende bestuurders staat Harvey Ruvin. Deze energieke zeventiger heeft in zijn doen en laten wat weg van wethouder Hekking, misschien wel het bekendste typetje van Kees de Kooten. Officieel is Ruvin Clerk of Courts, de hoogste ambtenaar van de rechtbanken van groot-Miami. In de praktijk is hij de meest invloedrijke adviseur van de burgemeester en wethouders, mede door zijn goede contacten in Washington, waar de federale overheid zetelt. Nee, zo stelt hij nadrukkelijk, hij gaat niet mee in de visie van doctor Doom Wanless om de stad op een veilige plek opnieuw te bouwen. En nee, hij is geen fixer of spin doctor, die meehuilt met fundamentalistische geheelontkenners: ‘over Scott en andere klimaatsceptici maak ik me geen zorgen.’

Waar hij zich wel zorgen over maakt is de oplopende verzekeringspremies voor de inwoners en bedrijven van Miami. Sinds de orkanen Katrina en Sandy zijn de premies fors opgelopen. Alleen kleinere, veelal lokale verzekeraars bieden nog betaalbare premies, maar kunnen in geval van grote schade nooit alles vergoeden. Een orkaan kan aldus tot een domino-effect leiden met onverkoopbare huizen, een instortende onroerendgoedmarkt en minder belastingen, waardoor de stad Miami – en misschien zelfs de staat Florida – failliet zou kunnen gaan. 

Sprankjes hoop?
Ruvin zegt het niet hardop, maar hij maakt zich ook zorgen over de gunfactor. Het opbouwen van New Orleans kostte 60 miljard dollar en het herstel na Sandy vergde in New York en New Jersey tegen de 100 miljard dollar. Tot begin jaren negentig stond Miami bekend als cocaine capital city of the world, inclusief een succesvolle TV-serie. En in hoeverre is de Amerikaanse staat bereid tientallen miljarden dollars te steken in een gebied dat wateroverlast structureel heeft onderkend? 


 







Pragmatische spin in het web Harvey Ruvin

Bovendien heeft iedere Amerikaan een bloedhekel aan belastingverhoging. Het is politieke zelfmoord om de WOZ-belasting bijvoorbeeld met meer dan 2% te laten stijgen. Ruvin beschouwt zichzelf impliciet als taakstellend optimistisch. Voor doemdenken is hij niet aangenomen. Hij beseft dat Miami drooghouden een moeilijk tembaar probleem is. Hij is druk bezig om de ‘federals’ te verleiden om een nieuw nationaal fonds voor ‘slow risks’ op te zetten. Een rampenfonds is er al, maar zou het niet beter zijn om een fonds te maken voor ‘bijna-rampen?’ 

‘Niemand weet met wat voor oplossingen de mensheid nog komt. Maar het is wel alle hens aan dek’, zo vat hij zijn betoog samen om Miami geleidelijk aan droog te blijven houden.

Januari 2017

Met dank aan:
• www.miamidade.gov/planning/library/reports
• www.miamiherald.com/news/local/community/miami-dade/article1964986
• Ground zero van de klimaatverandering / Vrij Nederland / 5 december 2014
• Nieuwsuur/ uitzending / 14 november 2014
• Goodbye Miami / Rolling Stone Magazine / 20 juni 2013

Terug naar de blog-index