René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

Het zwaard van Damocles

1 Wat zijn Damocles-risico’s?

Damocles was een hoveling van koning Dionysius. Hij was een slijmbal die de tiran Dionysius vaak vertelde hoe jaloers iedereen wel op hem was. Die woorden waren aanleiding voor de koning om Damocles een stevig feestje aan te bieden. Tijdens het banket schrok Damocles toen hij omhoog keek. Daar hing, precies boven zijn hoofd, aan een flinterdunne paardenhaar een vlijmscherp zwaard. Bij het minste of geringste kon de draad knappen en zou het zwaard op het hoofd van de eregast vallen.

Dionysius leerde zijn hoveling zo een belangrijke les. Wie veel macht heeft, leeft dan wel in luxe, maar er hangt hem ook altijd groot gevaar boven het hoofd. Na het banket hoefde Damocles niet meer zo nodig in weelde te leven.
Damocles-risico’s hebben een grote impact en kennen een kleine kans. Ze zijn complex: er zijn verbanden tussen oorzaak en gevolg, maar het is nog niet duidelijk hoe, wat en hoeveel.


2 Welke praktijkvoorbeelden zijn er?
Stel je woont al zo’n tien jaar in een diepe polder of onderaan een heuvel. In het verleden heb je te maken gehad met stevige wateroverlast. Reden voor jou – en de rest van de bewoners – om het parket te vervangen door plavuizen en de stopcontacten hoger te plaatsen. Je merkt echter dat er steeds vaker hele flinke hoosbuien overtrekken en vorige zomer was het weer kantje boord geweest, nota bene een dag voor je vakantie.

 

3 Wat moet je doen bij een Damocles-risico?
Hetzelfde als bij een cyclopenrisico. Be prepared, hou stresstesten en leer kansen beter in te schatten. Bezuinig niet op studie en onderzoek. Kennis verwerven en verbeteren is een must. Wist je bijvoorbeeld dat de locatie en impact van een hoosbui vier uur van te voren op twee kilometer nauwkeurig is te voorspellen? 

Klik hier voor de nog engere Pythia-risico's.