René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

In de survival-stand nieuwe risico's beheersen

In deze soms weinig hoopvolle tijden hebben aardig wat rijken in Amerika voorzorgsmaatregelen genomen. Deze 'elite-survivalists' kennen peperdure, decadente overlevingstips. Ik heb ze op een rij gezet, hier en daar Vernederlandst en het kostenplaatje naar beneden bijgesteld. Lees hier hoe je in de survival-stand het beste om kunt gaan met de nieuwe risico’s. 

Tip 1: laat je ogen laseren
Een Amerikaanse miljardair onthulde dat hij zijn ogen preventief had laten laseren. Na de apocalyps zal er waarschijnlijk geen opticien meer zijn en je wilt het einde van de wereld toch wel haarscherp in beeld zien.
Ogen laseren is overigens niet zonder risico’s. Zo’n één op twintig, vijfentwintig mensen houdt er iets (lichts) aan over en bovendien blijft een leesbril zo goed als onvermijdelijk. Een voordeel van de apocalyps is dat we verlost zijn van irritante reclamespotjes van lowbudget opticiens. Overigens kun je voor tien euro een bril kopen die qua sterkte instelbaar is. Deze was speciaal ontwikkeld voor Derde Wereld-landen.
Veertigers die zich dringend zorgen maken over het naderende einde adviseer ik in dit verband om alvast kronen te laten zetten. Volgens mijn tandarts ben ik over anderhalf tot twee jaar toe aan een derde kroon. Maar waarom wachten? 

Tip 2: ga op motorrijles / koop een motor
Iedere rampenfilm kent een scène met een file waarin ongeduldige chauffeurs in overbeladen auto’s van de plaats des onheils willen komen. Dit wordt keiharde realiteit, volgens de geraadpleegde miljardairs, zodat zij een helikopter startklaar en binnen handbereik hebben staan. Voor de minder-bedeelden wordt een motor geadviseerd. Met een motor kun je handiger tussen de files laveren. Zet een zijspan uit je hoofd. Dat is weliswaar handig voor de kinderen of extra bagage, maar schiet uiteindelijk zijn doel voorbij. Zorg voor een all-terrain motor, want als de brug gestremd is moet je omrijden door het weiland.

 

Volgens de fabrikant is ‘this the bike you choose 
in a post-apocalyptic Mad Max scenario.’ 

 

Tip 3: begin een online survival-groep
Dankzij het succesvolle TV-programma ‘Doomsday Preppers’ weten de survivalisten dat ze niet alleen zijn. In de 21e eeuw zetten gelijkgestemden een Facebook-groep op. Uitgaande van de vorige tips verdient het aanbeveling om qua ballotage laagdrempelig te zijn voor opticiens, tandartsen en motorreparateurs. Realiseer je wel dat Facebook snel offline is bij een beetje crisis. Zorg daarom voor écht contact, bijvoorbeeld in de vorm van een jaarlijkse meet & greet op de toekomstige uitvalsbasis. Laat je niet afschrikken door een tattoo meer of minder of het met krachttermen doorspekte taalgebruik van sommige deelnemers. De toekomst van de mensheid staat immers op het spel.

Naar deel 2 van 'in de survival-stand nieuwe risico's beheersen'