René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

Waarom er nauwelijks nog duikplanken zijn (3,slot)

Shawn Meneely liep tijdens een fatale duik een gebroken nek en een dwarslaesie op. Na een lange rechtszaak werd de brachevereniging voor zwembaden, de NSPI, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 6,6 miljoen dollar. Door zich failliet te verklaren hoopte de NSPI er onder uit te komen. Ook klaagden ze de advocaten van de Meneelys aan. De afloop is verrassend. Net als het verdere leven van Shawn en de rest van zijn familie. 

Vrijwel meteen na het vonnis besloot de NSPI faillissement aan te vragen. Hoewel ze voldoende middelen had om de Meneelys te betalen, beschouwden de NSPI-bestuurders hun faillissementsaanvraag als een voorzorgsmaatregel. Waarschijnlijk gingen nu meer mensen met duik- of verwant letsel de branchevereniging aanklagen. 

De NSPI sleepten ook de advocaten van de Meneelys voor de rechter. Doordat zij zoveel media-aandacht hadden veroorzaakt kon de NSPI nauwelijks meer opkomen voor haar belanghebbenden. Het feit dat ze jarenlang onderzoeksresultaten had verzwegen werd onder het spreekwoordelijke vloerkleed geveegd. Het vergde twee rechtszaken maar uiteindelijk ontvingen de Meneelys ruim 8 miljoen dollar aan schadevergoeding. De NSPI veranderde haar structuur zodat ze geen enkele vorm van aansprakelijkheid meer droeg voor veiligheidsnormen en –richtlijnen.

En dat betekende het bijna-einde van de duikplank. Verzekeringsmaatschappijen sluiten geen aansprakelijkheidsverzekeringen meer af voor duikplankinstallateurs. In praktisch geen enkel hotel of Amerikaans openbaar zwembad is een duikplank te vinden. In de meeste zwembaden is het zelfs niet meer toegestaan om van de kant te duiken of om een bommetje te maken. Toen in 2014 in McCarren Park in Brooklyn jongetjes het duikverbod aan laars lapten, greep de politie in met pepperspray en werden de amokmakertjes geboeid afgevoerd.
 

Ten tijde van het laatste vonnis was Shawn 26. Er waren tien jaar verstreken sinds zijn ongeval en in die tijd was hij afgestudeerd als bedrijfseconoom met als specialisatie personal finance voor gehandicapten (special needs individuals). Toen Shawn enkele jaren eerder advies kreeg over zijn trust, - het potje voor later – was zijn belangstelling gewekt. Hij weet uit eerste hand wat nodig is voor de dagdagelijkse zorg en goede begeleiding om zo menswaardig mogelijk te leven. Iedere dag helpt een verzorger hem met opstaan, wassen, kleren aantrekken en andere noodzakelijke dingen. In Nederland zou Shawn recht hebben op het maximale persoonsgebonden budget van zo’n 100.000 euro per jaar. Met een goede verzorging zou Shawn ondanks zijn handicap gewoon 80 jaar of zelfs ouder kunnen worden. Het vereenvoudigde sommetje voor Shawns verzorgingskosten zou hiermee uitkomen op (80 – 16 jaar) maal 100.000 euro is 6,4 miljoen euro. In dollars zo’n 7,7 miljoen. Zo bekeken waren de schadevergoedingen van de branchevereniging en anderen alleszins te rechtvaardigen. 

Maar geld moet in Amerika ook rollen. Shawn en zijn familie leefden tien jaar in extreme onzekerheid en toen de miljoenen werden overgemaakt vond Shawn het niet meer dan vanzelfsprekend om zijn ouders een plezier te doen. Don en Kathy kochten een manege en enkele veelbelovende racepaarden. Hun hobby werd steeds serieuzer en professioneler met als hoogtepunt het tweede weekend in december 2015. Twee van hun racepaarden wonnen hun race en verdienden hiermee 2,6 miljoen dollar. 

Vader, moeder, zoon en schoondochter Meneely tijdens de prijsuitreiking

Shawn Meneely is sinds 2014 getrouwd met Julie. Hij leerde haar via Facebook opnieuw kennen, nadat ze eerder samen op de highschool hadden gezeten. Ze had nog zijn enkels ingetapet voor een basketbalwedstrijd, de dag voordat hij zijn fatale duik nam. Iedere dag adviseert hij nu lotgenoten over hun financiële toekomst. Lotgenoten, zo stelt zijn firma, die vóór hun ongeluk goed verzekerd moeten zijn en sowieso een financieel vangnet hebben. Want anders ….?

De Meneelys koesteren hun can do-mentaliteit. Je bent hoe dan ook verantwoordelijk voor je eigen geluk. Maar in gedachten zie ik voor me hoe Shawn een onderverzekerde lotgenoot buiten de officiële kanalen om helpt. Met een peptalk of misschien een klein beetje geld. 
Als een barmhartige Samaritaan.

Nadat in 1995 de veiligheidsnormen voor zwembaden zijn aangescherpt is er geen ernstig schadeletsel meer gerapporteerd als gevolg van duiken. De bron van dit nieuwsbericht is echter de branchevereniging voor zwembaden…

September 2017


Bronnen: onder meer:

  •  ABC News, J. Brownstein, Plunging Head-First Into Troubled Water, 4 augustus 2008.
  • Seattle Times, M. Carter, S. Miletich The Cost Of An Industry's Silence -- Backyard Pool Tragedy: Was It Preventable?, 16 mei 1999.
  • Q-Racing Journal, Ima Fearless Hero Wins Rich Los Alamitos Two-Million Futurity, 12 december, 2015. 
  • www.poolspanews.com, R. Robledo, Shawn Meneely's Next Chapter, 15 oktober 2014
  • Financieele Dagblad, G. v.d. Marel, Hoe De Duikplank Verdween, 30 augustus 2014