René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand


Of je nu adviseur, manager, bestuurder, verbinder of beïnvloeder bent, met de volgende tips word je gegarandeerd een stuk wijzer over AI. 

1.      Lees je in
Volgens Jan Rotmans bevinden we ons in een tijdperk van veranderingen. Ray Kurzweil voegt er aan toe dat in 2045 de singularity is bereikt en de computer slimmer is dan de mens. Vandaag de dag is AI overal en nergens. Vaak hebben we niet meer door dat een algoritme ons helpt of beïnvloedt.
Tijdens het schrijven van dit stukje verscheen op mijn scherm reclame voor een bepaald merk handtasjes en probeerde de antivirussoftware mij te verleiden om mijn privacy verder af te schermen (‘want iedereen weet wat je leest en waar je je bevindt’). Nu behoren beide boodschappen tot het verleden. Ik heb de afdeksoftware aangeschaft (‘gefeliciteerd met uw aankoop’) en mijn vrouw ontvangt de reclame alleen nog maar op haar smartphone.

  De open source InMoov van Gael Langevin

Kortom, verdiep je in dit onderwerp. Lees de literatuurlijst op de laatste pagina, overweeg de gratis (Engelstalige) AI-opleiding uit Finland te volgen. Leg bijvoorbeeld een link met de (wel enigszins gereguleerde) genetische manipulatie. Afwachten op wat gaat komen maakt je per definitie lui. 

2.      Fris je kennis van statistiek op
Wat wil een waarschijnlijkheid van 95% ook al weer zeggen? Gaan alle big data uit van een Normaalverdeling? Hoe zat het ook alweer met covarianties? Een beetje basiskennis van statistiek is nodig om AI bij te benen, of je het nu leuk vindt of niet. De kunst is om het leuk én interessant te maken. Vraag jezelf eens af waarom een weersverwachting nooit een kans van 50% krijgt. 

3.      Koester oude (analoge) wijsheden van je eerdere trainingen
Een training over verandermanagement leert je dat je zowel dwarsdenkers als friskijkers moet koesteren, net als alle vormen van weerstand. En een training over leidinggevenden aan professionals biedt jou het inzicht dat je experts best wel vrijheden mag en moet geven, maar dat jij er bent om grenzen en kaders te geven. Zo biedt het analoge verleden genoeg lessen over een steeds slimmer worden robot in een turbulente samenleving. Maar zoals Mark Twain al zei: ‘history doesn’t repeat itself, but it does rhyme.’

4.      Check hoe transparant het digitale besluit of advies is
In de tweede case bleek dat niet elke digitale buddy van een Amerikaanse rechter even transparant is. Sommige bedenkers van het strafmaatalgoritme waren niet bereid om de werking ervan uit te leggen. Dit is op zijn zachtst gezegd niet conform de ethische richtlijnen voor AI. De uitkomst van ieder algoritme moet navolgbaar zijn, ook omdat big data soms onbedoeld schijnbare verbanden stimuleren, de zogeheten illusory correlation. De mens moet in control(e) blijven. Maar …


  Astrobot, een project van Stanislavs Semjonovs en Dr. Dertien

Wat zou je doen als in 2021 de slimste computer ontdekt hoe een mix van gemalen bloemkool, quinoa en ochtendurine van zwangere Inuit-vrouwen 18 agressieve kankersoorten tot stoppen weet te brengen? Hoewel wetenschappers voor een raadsel staan over het causale verband, is de samenleving lyrisch enthousiast over het algoritme. En groeien de makers uit tot nieuwe supersterren. Toch?