René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

Hoe erg is het nu echt?

Slimmer risico’s inschatten … met hulp van de oude Grieken

We krijgen steeds vaker te maken met moeilijke, complexe risico’s die je lastig in kans en gevolg-termen kunt uitdrukken. Sommige blijken in de praktijk mee te vallen en zijn vaak gehypet, terwijl andere juist ernstiger zijn dan gedacht en nog steeds door de goegemeente wordt onderschat. De kunst is om tijdig én grondig de vraag te beantwoorden Hoe Erg Dit (Echt) Is.

Denk aan rubbergranulaat in kunstgras, de vermeende bijwerkingen van vaccins, de massale bijensterfte, maar ook het groeiende, terugkerende ongemak van frequente stroomstoringen en stortbuien.

Zes figuren uit de Griekse mythologie kunnen jou, de risicomanager, hierbij helpen. Het volgende stukje is ontleend uit het werk van twee slimme Duitsers, hier en daar vernederlandst en aangepast aan de huidige tijd. Het begint met het plaatje van de bekende risicomatrix, maar dan net iets anders.

De traditionele risicomatrix of heatmap heeft een rastervorm. Bovenstaande afbeelding kent (gevaren)zones. Rechtsboven zijn de risico's onaanvaardbaar, terwijl ze in het gele middengebied op zijn zachtst gezegd aandacht nodig hebben. In de matrix staan zes personages uit de Griekse mythologie weergegeven als een blauwe ovaal. De grijze wolk is de beruchte doos van Pandora. 

Lees hier verder hoe je het beste om kunt gaan met de risico’s van ...De samenvattende tabel vind je hier.