René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

In de survival-mode nieuwe risico's beheersen(2)

In deze soms weinig hoopvolle tijden hebben aardig wat rijken in Amerika voorzorgsmaatregelen genomen. Deze 'elite-survivalists' kennen peperdure, decadente overlevingstips. Lees hier hoe je in de survival-stand het beste om kunt gaan met de nieuwe risico’s. 

Tip 4: regel wapens
Misschien is deze tip typisch Amerikaans, maar feit is dat de elite-survivalist een flink wapenarsenaal tot zijn beschikking heeft. Zonder wapens kun je niet je dierbaren, voedsel of de uitvalsbasis beschermen. In de apocalypsversie van Maslovs piramide hebben wapens de plaats ingenomen van seks. Het is helaas niet anders.
Feit is ook dat vuurwapens in Nederland niet eenvoudig te verkrijgen zijn. Wat ontbreekt op de verboden wapenlijst is gelukkig de kruisboog, het favo weapon van Daryl uit The Walking Dead. Maar wat doe je als je tijdens een gevecht al je tien pijlen hebt verschoten? Een goedkoop alternatief voor pijlen zijn Bic-balpennen, zo leert een geruchtmakende moordzaak. Voor honderd euro schaf je zo’n vierhonderd pennen aan. Een investering die je leven – en dat je van je dierbaren – kan redden.

Acteur Norman Reedus in The Walking Dead.
Bij de weg: niemand van de cast draagt een bril of lenzen.
 

Tip 5: vraag een tweede paspoort aan, bij voorkeur voor Nieuw-Zeeland
In de eerste week van Trumps presidentschap vroegen 13.401 Amerikanen een paspoort aan voor Nieuw-Zeeland. Een factor 17 meer dan gemiddeld. Nieuw-Zeeland is the place to be als het einde van de wereld nadert. Je hoeft sowieso maar één van de Hobbit-films te kijken of je bent verkocht aan het landschap. Qua water, voedsel en energie is het land zelfvoorzienend. Maar kom snel, want vol is vol. 

De elite survivalisten kunnen vandaag de dag terecht bij een gespecialiseerde makelaar die hun volledig ontzorgt, zij het met een cheque die minstens zes nullen bevat. Een tip voor de minder draagkrachtige is om tijdens je immigratiegesprek te zeggen dat je location scout bent van een filmmaatschappij die een nieuwe Hobbit-cyclus gaat opnemen. Op basis van een onlangs herontdekt ongepubliceerd manuscript van Tolkien. Hé, misschien zit er zelfs een langlopende TV-serie in, zoals The Walking Dead. 

Tip 6: maak een uitvalsbasis (1) en ga naar Apeldoorn
De ideale uitvalsbasis is Tari Iti op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Dichter bij huis komt Radio Kootwijk in de gemeente Apeldoorn het meest in aanmerking. Het ligt hoog en droog en redelijk ver weg van de grens. Er is een vliegveld vlakbij en voor de kinderen enkele pretparken met weinig elektronische attracties. Risicofactor is het nabijgelegen Apenheul, alwaar een nieuwe dodelijke ziekte zou kunnen uitbreken. In het geval van naderend onheil kunnen de dieren het beste preventief worden geruimd.

 Naar deel 3 en slot van 'In de survival-stand nieuwe risico's beheersen