René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

Overzicht blogs

Wat mag een mensenleven kosten?  
Het stond glashard in de risicoanalyse: ‘aantal doden: 5 tot 10, in het meest ongunstige geval’. De vraag: kunnen we dat niet in euro’s uitdrukken? En degene die voor het antwoord moest zorgen was de auteur van dit stukje. Wat kost met andere woorden een mensenleven of nog anders gesteld: wat zijn we waard als er Iets Ergs gebeurd? Het antwoord: 25.000 euro, maar dat verdient een toelichting.


Van Halen en de bruine M&M's

Zo’n dertig jaar geleden stond hardrockband Van Halen op het punt een optreden te geven in de sporthal van een universiteit in Colorado. Zanger en enfant terrible David Lee Roth sprong backstage uit zijn vel toen hij in het bakje met M&M’s een bruine M&M vond. Volgens de media gingen de zanger en de rest van de band compleet over de rooie en richtten ze voor bijna een ton aan vernielingen aan. Het concert werd stante pede afgelast. Maar jaren later bleek dat er totaal iets anders aan de hand was, iets waar iedere organisatie steeds vaker mee te maken heeft. 


Portemonnee verloren

‘Wie o wie heeft mijn portemonnee gezien. Woensdagochtend lag hij op mijn bureau
en sindsdien is hij foetsie. Het is een zwartleren exemplaar met twee bankpasjes, mijn rijbewijs, OV-chipkaart en een bibliotheekkaart.’ 
Hoe je met zo’n situatie omgaat, zegt veel over je risicohouding. Bereid je de komende zeven minuten voor op een pittig stukje zelfreflectie. Daarna beschik je niet alleen over meer inzicht in je risicohouding, maar weet je ook wat je moet doen als je je portemonnee verliest.
Mijn risk appetite 1 
Ergens in Canada waren we op weg naar een astonishing uitkijkpunt.
Toen vlak voor ons in de struiken het gegrom van een beer klonk, wisten we niet waar het zoeken moesten. 
Lees hoe snel je risk appetite kan verschuiven.