De Bedoeling: schonere lucht en straatintimidatie
Praktijkcases over sturen op De Bedoeling of risicogestuurd handelen liggen voor het oprapen. Hierbij twee actuele voorbeelden, met een gezonde portie ironie, met dank aan RTV Drenthe. Bijzonder geschikt voor bestuurskundigen, breed denkende controllers en beleidsadviseurs en reflecterende leidinggevenden.
"Welkom bij de training ‘meer leefwaarde voor je euro gemeenschapsgeld’. Vandaag met een dubbele case, wederom gebaseerd op ware gebeurtenissen. Deze keer uit de gemeenteraad van Assen, die op 10 november 2022 tussen half acht en half tien ’s avonds over beide onderwerpen vergaderde. Centraal staat een schonere of juist veiligere leefomgeving. Besef dat je als gemeente natuurlijk vooral kunt nudgen, duwtjes in de goeie richting kunt geven. Geef met hulp van het nalevingskwadrant van Sparrow aan waar de gemeente in de besluitvorming de focus op heeft gelegd. Benoem met het model van tweede en derde orde leren welke kernwaarden de gemeenteraad het belangrijkste vindt.
Bespreek je uitkomsten in tweetallen en koppel terug in maximaal 100 woorden. Je hebt voor deze oefening 20 minuten. O ja, de keuze om niets te doen, omdat de vervuilde lucht sowieso leidt tot minder aanwezigheid buiten - en dus overlast op straat - levert geen punten op.
Veel succes!"
Plan van aanpak tegen houtstookoverlast in Assen kan de kachel in Een stevige aanpak van stankoverlast door houtkachels is gisteravond in de Asser gemeenteraad definitief in rook opgegaan. Het enige wat Assen gaat doen, is inwoners met dampende houtkachels via de gemeentelijke communicatiekanalen wijzen op stookwijzer.nu. Daar staan handige stooktips op. En dat kost bijna geen cent. Stadspartij PLOP was de slimste in het stookdebat, waarbij zoveel scenario's op tafel kwamen, met tussentijds ook weer aanpassingen, dat D66-raadslid Dennis Klingenberg na weer een schorsing moedeloos uitriep: 'Ik snap er geen hout meer van!' Maar alle scenario's konden uiteindelijk de kachel in. Behalve dat van PLOP. PLOP 'slimste' stoker Geld besparen Alleen rookfilters Assen tekende twee jaar geleden voor het nationale Schone Lucht Akkoord. De partijen wilden dat nu handen en voeten geven. Op basis daarvan kon de gemeente 100.000 euro rijkssubsidie krijgen, als ze tenminste de sloop van oude kachels zou stimuleren. Er liep zelfs al een aanvraag bij het Rijk, zo zei wethouder Bert Jan ten Oever, vooruitlopend op het raadsbesluit. Maar die kan dus ook de kachel in. | Raad Assen wil stevige aanpak straatintimidatie Een oproep via sociale media leverde in twee dagen tijd meer dan dertig schrijnende verhalen over straatintimidatie in Assen op. "Stuk voor stuk pijnlijk om te lezen deze voorvallen en laten we ervoor zorgen dat er niet nog meer bijkomen", stelt VVD-raadslid Sandra Alberts. Krachtig signaal Aandacht in veiligheidsplan |
In deze veranderende tijden zou iedere bestuurder het nalevingskwadrant (preek, wortel, zweep, tech) en het model van tweede en derde orde leren (double en triple loop-learning) er wat vaker op mogen naslaan. Toch?
René Pennings
November 2022
Geraadpleegd:
- https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15109019/plan-van-aanpak-tegen-houtstookoverlast-in-assen-kan-de-kachel-in
- https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15109730/raad-assen-wil-stevige-aanpak-straatintimidatie