René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

In de survival-mode nieuwe risico's beheersen(3, slot)

In deze soms weinig hoopvolle tijden hebben aardig wat rijken in Amerika voorzorgsmaatregelen genomen. Deze elite-survivalists kennen peperdure, decadente overlevingstips. Lees hier hoe je in de survival-stand het beste om kunt gaan met de nieuwe risico’s. 

Tip 7: maak een uitvalsbasis (2) en koop een duurzame woonboot
De Autark is de meest geavanceerde woonboot ooit. Zelfs als de dijken doorbreken kan deze boot dankzij haar duurzame ruimtelijke inrichting meerdere rampen weerstaan. Autarkisch betekent ‘zelfvoorzienend, onafhankelijk van anderen’. De Autark wekt zijn eigen energie op. Hij beschikt naast zonnepanelen over een kleine windmolen.

Het hemelwater dat op het dak valt van de ark wordt opgevangen en wordt voor wasmachine en douche gebruikt. Het afvalwater wordt in de helofytenfilter in de serre op het dak gezuiverd en wordt gebruikt om de waterbesparende toilet te spoelen en voor de bewatering van de planten voor de voedselproductie. De Autark biedt tot slot voldoende ruimte om voedsel te kweken en kippen te houden.
Helaas is nog geen enkele Autark in productie genomen. Is de sense of urgency Nederland nog niet binnengedrongen? Zijn we er te laconiek over? Of is het onze nuchterheid die veronderstelt dat de maatschappelijke onzekerheid en het bijbehorende Doomsday-gedoe wel weer overwaait? 

Tip 8: Produceer je eigen voedsel
Na een half jaar op je uitvalsbasis raken de voedselvoorraden uitgeput. Je verkenners zijn na een maand nog niet teruggekeerd, maar gelukkig doen de tomatenplantjes het goed en groeit de kweekvis lekker door. Met een badkuip en groene vingers kun je op een paar vierkante meter vissen houden en met hun mestwater groente telen. Op internet zijn er al aansprekende voorbeelden te vinden van dergelijke watermoestuinen.

Uit geheim maar empirisch verantwoord onderzoek is gebleken dat minisamenlevingen van enkele tientallen deelnemers snel eenkennig worden. De zogeheten ‘eco-lefties’ worden op basis van vaardigheden bijvoorbeeld verantwoordelijk gesteld voor een adequate verse voedselproductie, terwijl de behoorlijk rechts georiënteerde deelnemers weliswaar goed zijn in veiligheid en bewaking, maar het ecovoedsel weinig kunnen waarderen. Een Trump-aanhanger kwam op een survivalfora met een compromis: ‘ach, zolang er genoeg ketchup is krijg ik die vis en het groene spul wel achter mijn kiezen.’ Zorg kortom in de survivalkit voor minstens 130 liter ketchup (30 gallon naar Amerikaanse maatstaven).

Als de interne spanningen over het ecovoedsel overigens oplopen is het zaak om de kruisboog en de balpennen tijdelijk te verstoppen.

Tip 9: Maak er right here right now het beste van!
Doemdenken is cyclisch. Een feit dat misschien hoopvol stemt, maar hoop is nu precies datgene waar je zelf de eerste stap in moet zetten. Grimlachen bij het lezen van dit stukje is niet genoeg. Het cliché dat iedere eerste stap naar verbetering bij jezelf begint klopt als een bus. Je kunt bijvoorbeeld een website opzetten (kunnenwepraten.nl) of één keer in de maand eenzame mensen opzoeken of met de buurt zonnepalen en een windmolen aanschaffen. Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar wie zei ook weer dat elke lange reis begint met een eerste stap? 

Met dank aan: ‘Doomsday Prep for the Super Rich’ van Evan Osnos (the New Yorker, 30 januari 2017) 

Oktober 2017