René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

Overzicht blogs  


Ongeschreven strategische risico’s (2): Kesselse lef

In Noord-Limburg staat het modernste gerestaureerde én duurzaamste kasteel van Nederland. De totstandkoming ervan is een schoolvoorbeeld van strategische lef, oftewel hoe je in het overvolle kastelenland een strategisch risico durft te nemen. Een strategisch risico is een vrijwillig geaccepteerd risico dat de strategie van je organisatie zowel positief als negatief kan beïnvloeden. Het is vaak ook een kwestie die moeilijk bespreekbaar zijn en die je als besluitvormer liever niet altijd aan de grote klok wilt hangen. De stichting van kasteel Keverberg in Kessel bood een openhartig kijkje in de tumultueuze restauratie. Het resultaat is uiteindelijk een locatie waar mijn kinderen hun leukste vakantiemiddag van het jaar hadden.

 

Ongeschreven strategische risico’s (1): APM Terminals
Strategische risico’s zijn vrijwillig geaccepteerde risico’s die je strategie kunnen beïnvloeden. Ze zijn vaak moeilijk bespreekbaar en vergen een kwetsbare – en daarmee gedurfde – opstelling van de besluitvormers. APM Terminals is een van de grootste containeroverslagbedrijven ter wereld. Een van de grootste risico’s uit hun no nonsense strategie werd vorige zomer werkelijkheid. De APM-case laat zien hoe cybercrime, strategie en de mores van een organisatie kunnen uitgroeien tot een van de grootste wake up calls in de geschiedenis van het bedrijf.

 

 


Hoe Miami (langzaam) in zee verdwijnt
Miami heeft te maken met uiteenlopende, nauwelijks tembare waterproblemen. Deze Amerikaanse Riviera heeft de laagste zeekering van de Westerse wereld, is gebouwd op poreus waterdoorlatend kalksteen en ligt op de vijf maanden durende orkaanroute. Dat heeft bestuurders en bedrijven er niet van weerhouden om de stad te laten groeien en zuiveringen en kerncentrales op kwetsbare plekken te bouwen. Lees hier hoe Miami (langzaam?) in zee verdwijnt.

 

In de survivalstand
nieuwe risico's beheersen 
 

In deze soms weinig hoopvolle tijden hebben aardig wat rijken in Amerika voorzorgsmaatregelen genomen. Deze elite-survivalists kennen peperdure, decadente overlevingstips. 



Ik heb ze op een rij gezet, hier en daar Vernederlandst en het kostenplaatje naar beneden bijgesteld. Lees hier hoe je in de survival-stand het beste om kunt gaan met de nieuwe risico’s.


Waarom er nauwelijks nog duikplanken zijn
Het levensverhaal van Shawn Meneely werd bepaald door een fatale duik op zijn zestiende. Shawn liep een dwarslaesie op en werd een symbolisch omslagpunt: hij is de reden dat er nauwelijks nog duikplanken bestaan. In Nederland kent bijna niemand het bijzondere verhaal van Shawn en zijn moeder Kathy Meneely. In Amerika is het verplichte lesstof voor iedere risicomanager en letselschadespecialist. Maar zelfs in Amerika kennen ze niet het hele verhaal.



 

Wat mag een mensenleven kosten?  

Het stond glashard in de risicoanalyse: ‘aantal doden: 5 tot 10, in het meest ongunstige geval’. De vraag: kunnen we dat niet in euro’s uitdrukken? En degene die voor het antwoord moest zorgen was de auteur van dit stukje. Wat kost met andere woorden een mensenleven of nog anders gesteld: wat zijn we waard als er Iets Ergs gebeurd? Het antwoord: 25.000 euro, maar dat verdient een toelichting.


Van Halen en de bruine M&M's

Zo’n dertig jaar geleden stond hardrockband Van Halen op het punt een optreden te geven in de sporthal van een universiteit in Colorado. Zanger en enfant terrible David Lee Roth sprong backstage uit zijn vel toen hij in het bakje met M&M’s een bruine M&M vond. Volgens de media gingen de zanger en de rest van de band compleet over de rooie en richtten ze voor bijna een ton aan vernielingen aan. Het concert werd stante pede afgelast. Maar jaren later bleek dat er totaal iets anders aan de hand was, iets waar iedere organisatie steeds vaker mee te maken heeft. 




Portemonnee verloren

‘Wie o wie heeft mijn portemonnee gezien. Woensdagochtend lag hij op mijn bureau
en sindsdien is hij foetsie. Het is een zwartleren exemplaar met twee bankpasjes, mijn rijbewijs, OV-chipkaart en een bibliotheekkaart.’ 
Hoe je met zo’n situatie omgaat, zegt veel over je risicohouding. Bereid je de komende zeven minuten voor op een pittig stukje zelfreflectie. Daarna beschik je niet alleen over meer inzicht in je risicohouding, maar weet je ook wat je moet doen als je je portemonnee verliest.



Mijn risk appetite 1 
Ergens in Canada waren we op weg naar een astonishing uitkijkpunt.
Toen vlak voor ons in de struiken het gegrom van een beer klonk, wisten we niet waar het zoeken moesten.
Lees hoe snel je risk appetite kan verschuiven.